Stichting Weekje Weg bestaat 40 jaar
Stichting Weekje Weg 1980 – 2020
Gedurende deze periode heeft de stichting, in samenwerking met Nederlandse gemeenten en Vluchtelingenwerk Nederland, vele duizenden kansarme gezinnen een vakantie geboden.
Gezinnen die het vaak hard nodig hadden. Een weekje geen zorgen over een gezonde maaltijd voor de kinderen of die rekening die morgen moet zijn betaald.
Positieve ervaringen opdoen met het gezin; lekker ontspannen, nieuwe mensen ontmoeten en met nieuwe energie terug naar huis. Wij zien ieder jaar weer hoe belangrijk dit is voor deze gezinnen!
Geschiedenis van Stichting Weekje Weg in vogelvlucht:
In 1922 kocht de Arbeiders Jeugd Centrale (AJC), de socialistische jeugdbeweging van de SDAP, een heuveltop in Vierhouten.
Hierop is De Paasheuvel gebouwd, een kamphuis waarin vanaf de jaren 30 kampen werden georganiseerd. De arbeidersjeugd werd hier door gemeenschapsvormende activiteiten en politieke scholing gevormd en bewust gemaakt van hun positie in de maatschappij.
In 1934 is voor het beheer van het terrein de Stichting voor Zon en Vrijheid opgericht waarna op meerdere plaatsen in het land terreinen werden aangekocht.
Uiteindelijk maakten ook groepen van buiten de socialistische beweging gebruik van de locaties en onder invloed van maatschappelijke veranderingen verdween het streng-socialistische karakter en diende Zon en Vrijheid meer het algemeen belang. In 1972 werd de stichting zelfstandig en opereert na een fusie met Stichting Jeugdbuitenverblijven als Stichting Paasheuvelgroep.
Het sociaal toerisme is nooit uit het oog verloren en in 1980 is Stichting De Voorpost in het leven geroepen die inmiddels zelfstandig, als Stichting Weekje Weg vakanties organiseert voor sociaal zwakkeren. De samenwerking met de Paasheuvelgroep bestaat nog steeds en uit zich, onder meer, in het bieden van kantoorruimte aan Weekje Weg.